Röplabdáról néhány érdekesség

A FIVB Világ- és Hivatalos versenyein:
– a hőmérséklet nem lehet magasabb 25°C-nál és alacsonyabb 16 °C-nál. Más versenyeken, csak az a szabályozás él, hogy: A hőmérséklet nem lehet 10°C-nál alacsonyabb.
– a világításnak a pálya talajátől 1 méter magasságbn mérve 1000-1500 lux közötti értékűnek kell lennie.
– tilos olyan cipőt viselni, ami döntő részben fekete színű.

Az első játékvezető egy vagy több játékos számára engedélyezheti hogy:
– cipő nélkül játszon (kivéve a FIVB Világ- és Hvatalos versenyein)
– hideg időben melegítőben játsszon, feltéve, ha azok az egész csapat számára azonos színűek, típusúak és számozásuk szabályszerű.

A hivatalos személyek felszerelése magában foglalja a melegítőt (alsó és felső rész) és sporttrikót, vagy zakőt, inget, nyakkendőt és pantallót.
A hivatalos személyek az alábbi lehetőségek közül választhatnak:
-Mindannyian azonos színű és típusú melegítőt, sporttrikót VAGY
– Mindannyian azonos színű zakót, inget, nyakkendőt és pantallót, kivéve a gyúrót, aki viselhet melegítőt és sporttrikót.

Ez azt jelenti, ha az edző leveszi a zakóját vagy a melegítő felsőt, a többi hivatalos személynek is ugyanezt kell tenni, hogy egységes felszerelésben legyenek.

Csak a melegítő felszerelést viselő, a jegyzőkönyvbe beírt csapattagok tartózkodhatnak a pályán és a kifutóban a hivatalos bemelegítés alatt.
Sáncnál a labda érintheti a test bármely részét. Ha a sáncolás alatt a labda a lábat érinti, ez nem hiba, sáncérintésnek minősül!

Az 1. játékvezetőnek ellenőrizni kell a játékosok felszerelését. A felszerelésnek egységesnek kell lenni. A meznek mindig a nadrágban kell lennie.

A csapatkapitányi jezést (8×2 cm) a mez elülső részén kell rögzíteni a szám alatt oly módon, hogy az jól látható legyen az egész mérkőzés alatt. A játékvezetőknek ezt ellenőrizni kell a mérkőzés megkezdése előtt.

Amennyiben mindkét csapat azonos színű felszerelésben jelenik meg, akkor a hivatalos program szerint a jegyzőkönyven elöl álló csapat kell felszerelést cseréljen, még a sorsolás előtt.