GIRO 2018

GIRO 2018


Milánóban hivatalosan is bemutatták a 2018-as verseny útvonalát, amely május negyedikén, Jeruzsálemben rajtol. 

Az útvonal

Nagy rajt Izraelben, aztán egy utazós pihenőnap, majd a folytatás – akárcsak tavaly – Szicíliában. Május tizedikén lesz az első klasszikus hegyi befutós nap, méghozzá az Etnán. A 14. szakasz a Zoncolan, a 17. pedig a roveretói időfutam miatt lesz érdekes. Az utolsó hét, akárcsak az előző évben, igen keménynek tűnik. A Prato Nervoso-Bardonecchia-Cervinia hármas egyaránt hegyi befutós napot jelent, azaz a verseny egészen a 20. szakasz végéig izgalmas lehet. A római körözés maximum a sprinterek számára lesz kiemelten fontos, addigra már ismerni fogjuk 2018-as Giro győztesét. Mivel egy rendes szakasszal zárul a verseny, ezért arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy a várt három helyett, “csak” két időfutam került be a programba. Az egyenkéntik hossza összesen 44.4 kilométer.

A nagy rajt

Azt már augusztus közepén megtudhattuk, hogy a 101. Giro d’Italia Izraelből, egészen pontosan Jeruzsálem városából rajtol. Az első szakasz időfutam lesz, méghozzá egy viszonylag rövid (igaz, elég sok kanyart tartalmazó), 9.7 km-es egyenkénti. Másnap 167 km megtétele után, Tel Avivba érkezik a mezőny, egy várhatóan mezőnyhajrát hozó nap végén. Lesz emelkedő is menet közben, igaz nem vészesen nehéz. De legalább lehet harcolni a hegyi trikóért. Az utolsó izraeli szakasz nem csak a hossza (226 km), hanem várhatóan a nagy meleg miatt is kemény lesz. Szinte szó szerint a sivatagban kell letekerni a harmadik etapot, melynek főleg az eleje igen hullámzó. Nem lenne meglepő egy újabb mezőnyhajrás befutó.

Az első hét

Május hetedikén a mezőny átköltözik Olaszországba, pontosabban Szicíliába. Három napot töltenek el a szigeten, a 6. szakaszon kell majd megmászni az Etnát (más befutóval, mint tavaly). Az első héten még a monteverginei etap vége tűnik érdekesnek. Pihenőnap előtt azért még le kell tekerni egy elég hosszú, 224 km-es, hegyi befutós szakaszt.

A második hét

A Giro második hetén (egészen pontosan május 17-én) lesz lehetőségünk megemlékezni az áprilisban elhunyt Michele Scarponiról, hisz a mezőny érinti Filottrano városát. Két nappal később jön a Zoncolan, egy nagyon kemény, öt emelkedőt, és 4000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó nap végén. Érdemes megnézni a szintrajzot, a következő nap sem lesz könnyű.

A harmadik hét

Vagyis a lényeg. Kezdésként a 34.5 km-es hosszú időfutam, melynek főleg az első fele lesz sík. Iseóban még kaphatnak egy lehetőséget a sprinterek, de aztán bedurvul a verseny. A Prato Nervosót nem más, mint a királyszakasz (a murvás Finestre+Sestriere+Bardonecchia) követi, majd jön a négyezer méter szintkülönbséget tartalmazó 20. etap. Amikor a Cervinia tetején lesz a befutó. Ez három, brutálisan kemény napot jelent. Rómában időfutam helyett, 10 kört megy majd a mezőny, ez a nap az ünneplés mellett, a versenyben maradt sprinterekről szólhat.

DP0HqyrW0AYE58E

Fotó: twitter


Fontosabb időpontok

Május negyedike a nagy rajt dátuma, hat nappal később már jön is az Etna. A Zoncolanra május 19-ig kell várni, az időfutam pedig három nappal később lesz. A négyezer-ötszáz méter szintkülönbséget tartalmazó királyszakasz, május 25-én kerül megrendezésre. Ekkor láthatjuk a Finestrét is, ami a 2018-as Cima Coppi.

Érdekességek

Ha minden a tervek szerint alakul, 2010 után ismét ott lesz a rajtnál Chris Froome. A Sky versenyzője ezt a mai prezentáción, egy videóüzenetben jelentette be. Vagyis Alberto Contador és Nairo Quintana után, jövőre Froome is megpróbálkozik a duplával.

A 2018-as Giro számokban

7 – Hét szakasz hozhat mezőnyhajrát, 8 – Ennyi hegyi befutós szakasz lesz, 44.4 km – az egyéni időfutamok hossza (összesen), 2178 m – Ilyen magas a jövő évi Cima Coppi, vagyis a Colle delle Finestre.

A várható főszereplők

A nagy nevek közül Chris Froome mellett, eddig csak Fabio Aru mondta biztosra a részvételét. Bár Vincenzo Nibali ott volt a mai prezentáción, elmondása szerint még ő (de főleg talán a csapata) gondolkodik egy kicsit. Korábban Mikel Landa és Wilco Kelderman is biztosra mondta az indulását, Tom Dumoulin valószínűleg pár nap múlva dönt. A címvédő egyelőre csak annyit mondott, hogy nehéz az útvonal, de ettől csak még szimpatikusabb lett számára a Giro. Ilnur Zakarinról és Thibaut Pinot-ról, még semmit nem tudni. Kérdés, hány versenyző véleménye változik meg azzal, hogy Froome ott lesz a rajtnál.