7 tévhit a futásról

 

1. A futáshoz “futó” testalkatra van szükséged

Ez egyáltalán nem igaz. Az élsportban ugyan gyakrabban fordulnak elő a “tipikusan” futó alkatúak, ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jobban is teljesítenek. A legkülönfélébb alkatok találhatók. Nem mindenki őzike vékonyságú, sőt, a maratonisták  egyre erősebb testalkatúak, hiszen el kell bírni izomzatilag is a távot. Tény, hogy nagy túlsúllyal nem szabad belekezdeni a futásnak, hiszen az ízületeid megsínylik majd. Vigyázz magadra, inkább várj a futással addig, míg lecsusszan a felesleg.

2. Statikus nyújtás a futás előtt

A statikus nyújtás, hideg izomzat esetén növeli a sérülésveszélyt, így mindig célszerű 5-10 percet könnyen kocogni, mielőtt nekiállunk nyújtani. Bár egy ideje a dinamikusat tartom jobb megoldásnak edzés előtt, majd edzés után jöhet a statikusabb mozgatás.

3. Nem kell erősítő edzés

A futás erősít, de ahhoz, hogy jobban bírd az edzéseket, elkerüld a sérülést és tovább fejlődj, célszerű megerősíteni a futáshoz szükséges izmokat. Csak heti pár alkalom, akár alap gyógytorna gyakorlatok, vagy konditeremben TRX, fittball.

ff3e48e1d7d6b58be69c0533cf95348b

4. A mezítláb futás jót tesz a lábnak

Ezzel vigyázni kell. Sok embernek van problémája a lábfejével. Klasszikus a lúdtalp probléma, amire már remek talpbetéteket lehet csináltatni. De ne feledkezzünk meg arról, hogy elhanyagoljuk a talpunk erősítését és sokunknak gyenge marad a talpizomzata. Emlékszünk még arra, amikor gyerekkorunkban ceruzát kellett felvennünk a lábunkkal? Hányan gondozzuk ezeket az izmokat felnőtt korban? Szóval óvatosan a mezítláb futással! Ha szép lassan szoktatod magad hozzá, ha kellően megerősíted a kis izmokat, ha csak pár kört futsz a füvön nyáron mezítláb, nem lesz baj. Sőt, jó kiegészítése a talpizom karbantartásának. Mindennek a lelke a fokozatosság.

135d9e5c7940485f82c498a89c63bd8e

5. Futnod kell minden nap, hogy javulj

Nem feltétlen. Sok-sok edzés eszköz áll rendelkezésre, amivel fejlesztheted magad. Fartlek, résztávos edzések, erősítések. Ha már megvan a rendszeres futóedzésed, frissítheted a repertoárt egy váltogatással, nem lesz annyira unalmas. Heti 5-6 edzésből teljesíthető a félmaraton, maraton, különösebb rossz utóhatás nélkül.

6. A futók bármit ehetnek, úgyis lefutják

Ezt meg kell cáfoljam. Ugyanis nem mindegy, milyen üzemanyagot töltünk az “autóba”. Azt gondolnánk, hogy a sok gumicukor, vagy “mekis” kaja hipp-hopp eltűnik. Ez sajnos nem így van, nem szívesen mondom, de egy kor felett nem pattannak le rólunk a kilók olyan könnyen. Az étel minősége fontos a testünk számára. Ami nem azt jelenti, hogy nem fér bele egyszer-egyszer egy kis bűnözés, de a fő vonal inkább a minőségi étkezés legyen.

Néhány példa:

  • teljes kiőrlésű pékáruk/tészták/köles/hajdina

  • barna rizs

  • nyírfacukor/méz

  • gyümölcs/zöldség

  • ásványvíz/zöld tea

  • pulyka/csirke hús/hal

  • magok : pl mandula, tökmag

  • étcsoki (nádcukorral)

  • műzlik (natúr teljes kiőrlésű műzlik)

  • kefír/natúr joghurt

food

7. A futásnak nehéznek kell lennie

Nagyban függ az edzettségi állapottól. Ha fokozatosan terhelted magad, nem sieted el a felkészülést és nem akartad “megerőszakolni” a testedet, tapasztalatom az, hogy hétről hétre jobban és jobban fog esni a terhelés. A jó munkához idő kell, add meg magadnak az esélyt, hogy jól essen a futás!

126b4c3c860425460c50b09f49d730ac